jump to navigation

Måndag och ledig dag! 26 januari 2009

Posted by ingerla in dagbok.
trackback

Känns skönt att få ligga kvar i sängen när väckarklockan ringer det är inte jag som skall gå upp, vänder mig på andra sidan och sover en stund till. Dricker sedan kaffe och läser tidning i lugn och ro, lyxigt eller hur? Det är man värd, när man jobbat fredag natt på centraloperation! Efter fyra timmars sömn gick jag sedan till gymmet och körde ett pilatespass på boll. Har ni provat det? Annars är det något jag varmt kan rekommendera! Det är stärkande både för bål och ryggmuskulatur, biceps och triceps. Dessutom hur kul som helst, man vet aldrig vart bollen/man själv tar vägen om man förlorar koncentrationen för ett ögonblick, samtidigt som man glömt ”suga in naveln”, hahaha……trallalallala….

När man arbetar nattpass är vi ett team (operationssjuksköterska, anestesisjuksköterska samt opundersköterska) i tjänst. Vi har också ett team hemma på beredskap att ringa in om två operationer behöver utföras samtidigt. Det händer lite då och då. Vi är en centraloperationsavdelning, vilket innebär att vi opererar patienter från både ortopeden, kirurg/urolog, kvinnokliniken och barn. Ögon och öron har egen verksamhet.

Ingen natt är den andra lik man vet aldrig vad som skall hända. Det är väl det som är lite tjusningen med vårt jobb! Ibland är det tom helt lugnt, vi har inte en enda patient som väntar. Kanske går vi och ”pysslar lite”, plockar iordning efter dagens arbete eller förbereder operationer till nästa dag och PANG, då händer det……..Akut kejsarsnitt, aortaruptur eller kanske trepanation!!!!!!!!

Det är fantastiskt, alla vet precis vad var och en skall göra, vi är ett starkt team,vi kämpar, vi gör det och TILLSAMMANS med våra doktorer räddar vi liv!!!!!!!

Men, för det mesta är det inte så dramatiskt. Övervägande delen av våra akuta operationer på natten består av, ”ont i magen-patienter” som oftast visar sig vara en sjuk blindtarm som vi lugnt och fint opererar bort. En och annan tarmresektion görs av olika anledningar, kärlingrepp som artärembolier förekommer ibland. Frakturer, ex collum och fotleder är vanliga operationer före midnatt. Sårskador på händer och fingrar som behöver sys, spolas eller revideras årgärdas också.  Förutom kejsarsnitt behöver gynekologerna ibland även utföra lap.scopier och skrapningar samt sy ihop bristningar som kan uppkomma vid vaginalförlossningar. Ja, det var några exempel på vad som kan hända en natt på Centraloperation.

Nu skall jag fortsätta njuta av min lediga dag, kanske ta en tur till Borlänge och shoppa lite, det verkar väl roligt! Det gör jag nog. / Inger

Annonser

Kommentarer»

1. Elin - 26 januari 2009

Vilken härlig blogg ni har!
Är in här var och varannan dag och kikar om det har hänt nåt nytt =) Ni verkar ha ett jättespännande jobb och jag suger i mej allt jag kan lära mej då jag själv läser till syrra. Har en fundering på att läsa vidare sen till op syrra, vi får se vart det leder…

många kramar
Elin

2. annakempe - 27 januari 2009

Hej Elin!
Tack för din respons på vår blogg! Lycka till med dina studier och fundera självklart vidare på op-syrre-jobbet … vi finns här om du har frågor.
// Hälsningar Anna

3. Jan-Erik Almkvist - 28 januari 2009

Tjenahej!
Har själv arbetat inom slutenvården som arbetsterapeut och längst tid på Mora lasarett faktiskt men vad tusan betyder trepanation?!

ingerla - 29 januari 2009

Hej Jan-Erik, kul att du uppmärksammat vår Blogg!
Om du läser mitt inlägg från den 18/!, som handlar lite om hjärnan så hittar du svaret där, vad trepanation betyder.
Vänligt som vanligt, Inger


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: