jump to navigation

15:e februari – Perioperativa sjuksköterskans dag 15 februari 2009

Posted by ingerla in dagbok.
trackback

I år är det WHO:s arbete med patientsäkerhet i samband med kirurgiska ingrepp som uppmärksammas denna dag runt om i europa. Temat är ”Safe Surgery Saves Lives”. I Falun införde vi redan i höstas – Startkontroll. Teamet går tillsammans igenom patientdata, vilket ingrepp som skall göras, om det föreligger allergier eller blodsmitta innan operationen påbörjas.

I år hade vi operationssjuksköterskor planerat att tillsammans med anestesisjuksköterskorna uppmärksamma denna dag, genom en utställning i stora entren på Falu lasarett. Tyvärr, satte  förkylnings och vinterkräksjukans tider stopp för vårt arrangemang.

Förra året hade vi ”Öppet Hus” på C-op den 15/2, i marknadsförings och rekryteringssyfte. Vi vände oss främst till grundutbildade sjuksköterskor i hopp om att väcka intresse för vårt yrke. Operationssjuksköterskor är det stor brist på, inte bara i vårt land utan även i våra grannländer. Så, det gäller att vi vågar ”kliva ut” från våra hemliga op-avdelningar – smita från vårt kära assbord och göra reklam för vårt yrke.  Eller som vi valde att göra denna dag, öppna upp, bjuda in och välkomna intresserade, att se hur man arbetar som operationssjuksköterska i den för dom annars stängda världen. Dagen blev lyckad, många besökare kom! Några tog kontakt med oss efteråt och bestämde tid för att hospitera en dag och flera av dom sökte sedan vidareutbildningen, det var roligt bättre respons kan man inte få! Arrangemanget fick också uppmärksamhet i media.

Vi hjälper gärna till och svarar på frågor, om ni har tankar att ordna något liknande på era operationsavdelningar!// Inger:), Anna:), Maria:)

Annonser

Kommentarer»

1. Anna Nilsson - 20 februari 2009

Hej
I Jönköping har vi utvecklat en checklista som ska användas pre,peri och postoperativt. Den kommer från WHO´s arbete om patientsäkerhet. Vi startar upp den så fort datasystemet tillåter. Det måste vara ett smidigt system. Kul att ni ochså har börjat.

2. ingerla - 21 februari 2009

Hej Anna!
Vore spännande att få ta del av er checklista! Jag vet att ni i Jönköping alltid ligger långt framme när det gäller utvecklingsarbeten av olika slag. Vi har väntat på den svenska varianten av WHO´s checklista som skulle presenteras i slutet av februari. Men, ni har alltså redan utvecklat er egen med utgångspunkt ifrån den engelska varianten? Jag har haft semester -jätteskönt! Är tillbaks i tjänst igen v 9. Börjar med ett nattpass men onsdag och torsdag har jag tid för vårdutveckling. Om, du har tid, möjlighet och lust kan du väl höra av dig på min ”arbetsmail” , så kanske jag kan kontakta dig om du tycker att det är ok. Mvh Inger
ingerlanner@ltdalarna.se


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: