jump to navigation

Pre och postoperativa samtal, JAAaaaa det gör vi faktiskt…… 26 april 2009

Posted by ingerla in dagbok.
trackback

I fredags när våra kollegor hade studiefredag for Inger och jag till Stockholm. Vårt mål var Karolinska institutet Huddinge och specialistutbildningen för sjuksköterskor i Operationsjukvård. Några studenter från Anestesi-och Iva-utb. fanns också på plats.

Vi talade under eftermiddagens lektioner om den Perioperativa dialogen som vi båda brinner för. Det är ju guldkanten på vårt arbete, tillfället då vi får gå ut på avdelningen och möta våra patienter utan sterila handskar, mössor och munskydd. Då får vi feedback, patienterna får ställa frågor om operationen, vi blir ett känt ansikte i sänghallen när patienten kommer på morgonen, det blir en trygghet för patienten, en helhetssyn…ja jag kan hålla på och rabbla upp fördelar i 7 sidor om ni vill….

Läraren för denna kurs hade kallat oss till sina studenter för att hon ville att vi skulle förmedla hur det går till i verkligheten att göra pre-och postoperativa samtal. Det konstiga med det här är ju att trots att alla studenter under vidareutbildningen i Anestesi och Operation läser jättemycket om ämnet, de skriver långa fina arbeten och uppsatser om perioperativt arbete, så är det nästan ingen som ägnar sig åt det i verkligheten när de kommer ut.

Det talade Inger och jag om. Hur man gör i verkligheten. Hur vi gör i Falun. Vårt projekt i perioperativt arbete och mest av allt så peppade vi dessa studenter till att verkligen försöka göra pre och postoperativa samtal när de kommer ut i verkligheten på operationsavdelningarna.

Trots att det är stressigt och mycket att lära sig när man är ny op eller anestesisjuksköterska så är det värt att ta sig tid för det perioperativa arbetet. Det måste bli en naturlig del av vårt arbete som alla chefer och kollegor förstår att vi måste få göra!! Ju fler som börjar arbeta på detta vis, ju lättare blir det för alla som kommer nya.

Det tror vi på och det försökte vi förmedla till dessa trevliga engagerade blivande  Op-Iva-Anestesisköterskor i Stockholm denna vackra, vackra vårdag i april.

Tack för att ni lyssnade och lycka till i framtiden!

Inger och Annie

 

img_19433

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: