jump to navigation

Helgarbete 02 november 2009

Posted by ingerla in dagbok.
trackback

j0283638Jag har arbetat 2 pass i helgen. Ena passet var jag på ortopedens akutlag och det var fullt upp med frakturer av olika slag. Det är lika roligt varje gång man lyckas reponera och fixera en ful fraktur! Tex en fraktur mitt på lårbenet där benpiporna ligger omlott,  -hur skall detta gå tänker man, när man ser röntgenbilderna!

Patienter med sådana frakturer opereras på ett speciellt operationsbord med möjlighet att reponera (sträcka/dra ut) frakturen i ett så optimalt läge som möjligt inför den operativa delen av operationen. Självklart använder vi genomlysning (röntgen) under dessa operationer.

När operatören är nöjd med läget är det min tur som operationssjuksköterska att tvätta och drapera patienten. Denna typ av frakturer fixeras med en lång märgspik inne i lårbenet. För att få in spiken måste märghålan ”borras upp”. Det är mycket instrument att sätta ihop och hålla ordning på, vilket jag tycker är jätte-kul om man får lov att säga så! När spiken är på plats låses den med olika typer av ”låsskruvar” beroende av frakturens utgångsläge. Kompresser o instrument räknas, sedan återstår bara att sy och stapla (sätta häftklämmor) i huden. Så, bra det gick 🙂

Jag tvättar rent patienten och lägger förband därefter får patienten komma tillbaks i sin säng.  Går sedan tillsammans med anestesisköterskan till uppvakningsavd. med pat. för rapportering.

Sedan återstår ”bara” att ta hand om instrumenten (scanna in o scanna ut, diskbricka hit o dit, en i gallret här och en annan där. T-dock, hur svårt kan det va?). // Inger

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: