jump to navigation

En dag

Så här kan en vanlig dag se ut för en operationssjuksköterska:

bild-006 

På morgonen sätter man på sig ett par stadiga stödstrumpor……….

 

 

 

bild-002

 

….. och äter en rejäl frukost!!

 

 

 

Sedan är man redo. Tar sig till arbetet och byter om till blå/gröna kläder och en mössa man kan tänka sig att ha på sig. Jag vet – designen kan diskuteras på de flesta op-mössor … men face it… snygg i håret blir man aldrig mer. Alla sorters mössor trycker ner håret så att man vid dagens slut ser ut som en slickad katt. MEN DET ÄR DET VÄRT FÖRSTÅR NI! Och kom ihåg – alla ser likadana ut …. som smurfar.

En vanlig dag innebär ca 2-4 operationer. Man arbetar i ett team (operationslag) som består av en narkossjuksköterska, en operationssjuksköterska och en undersköterska. Alla behövs och det är det som är så stimulerande – att vi arbetar så team-inriktat.

Det är narkossjuksköterskan som söver patienten och har hand om diverse olika bedövningar. Operationssjuksköterskan ansvarar för uppläggningen av patienten (tillsammans med teamet), hygien, sterilitet och instrument. Operationssjukssköterskan steriltvättar det operationsområde som är aktuellt och klär in (”draperar”) patienten i gröna sterila pappersdukar. Här får man utlopp för sin kreativitet!  Operationssjuksköterskan ansvarar för att ”kunna” ingreppet och därvid ta fram de instrument, apparater och material som kommer att behövas. Ibland är det få och små saker – ibland är det OTROOOOLIGT MYCKET OCH STOOOORA SAKER!  Omväxling, med andra ord!

När operatören sedan kommer genomför vi en startkontroll och börjar operationen och operationssjuksköterskan instrumenterar under ingreppet. Det innebär att tänka i förväg, att förutse vad operatören kommer att vilja göra och ge operatören de instrument han/hon behöver i god tid. Här försöker man att alltid ”ligga steget före” operatören. På så sätt blir det bra flyt under operationen. Detta är naturligtvis inte något man som nybörjare kan utan något som man lär sig med tiden. 

Att instrumentera är jättespännande. Man får hela tiden vara med där ”det händer”, mitt i centrum och känna sig delaktig i teamarbetet runt patienten. Ofta står man på en pall för att få bättre sikt, lite ovanifrån. Operationssjuksköterskan måste ha ett stort perspektiv och se/höra vad som händer på operationssalen hela tiden. En stor del av arbetet är kontroll. Alla instrument som togs upp i början av operationen måste naturligtvis även finnas med när operationen är slut. Räkna, räkna, räkna…

När operationen är färdig lägger operationssjuksköterskan på förband och narkossjuksköterskan väcker en sovande patient. Operationsjuksköterskan tar bort draperingen och räknar samman alla instrument och ser till att allt stämmer. Allting dokumenteras förstås.

Tillsammans med narkossjuksköterskan kör man ut patienten och avrapporterar till uppvakningsavdelningen. Sedan väntar nästa operation. Men …..

….. KOM IHÅG:  Man måste ha koll på sina inkomster och utgifter. Dvs man bör se till att få någonting i sig mellan operationerna – frukt, vatten, lite kaffe. Men drick ej för mycket vätska – då blir man kissnödig under operationen…… inte bra.  Och kom ihåg att gå på toaletten mellan operationerna. Här krävs det en balans …. det lär sig alla operationssjuksköterskor.

Slutligen …. detta med håret. Ja, det är ju en trist historia … att aldrig mer få vara fin igen. Men vet ni?? Nyligen lanserades en ny styling-produkt som är som klippt och skuren för landets alla operationssjuksköterskor. Nämligen denna: ”OSiS+ Dust it”bild-009

Bara pudra lite i hårbotten … och så …. VIPS!! Så är håret fluffigt igen. Vilken tur!!

 

 

Hejdå!!   //Anna, Maria och Inger

Annonser

Kommentarer»

1. en annan Anna - 17 november 2008

Hej på er !
Vill bara tillägga att yrket kan ha vissa biverkningar som att räkna besticken när man plockar ur diskmaskinen hemma och ungarna undrar om man har ögon i nacken och det har man efter några år i yrket. That´s life and it´s worth it.

2. Eva B från Skövde - 03 december 2008

Herregud !

Vi har brist på opsyrror ……….det borde ju vara kö !!!!!!!!!!!!!

3. Maria Karjer esktilstuna - 20 december 2008

Hahaha, fasen vad härligt det låter!! Pluggar för att bli opsyrra nu, och hade lite ”second thoughts”, men fasen, ni har fått mig tillbaka i spåret igen!! Min faster som också är opsyrra som tipsade om den här sidan 🙂 Tack till henne och tack till Er!! 😀

guran69 - 20 december 2008

Härligt att höra!! Det var precis det ville, att kunna inspirera andra att bli riktigt sugna på att bli operationssjuksköterskor!!
/Maria:-)

4. Lena P - 09 januari 2009

Hej Maria, Inger och Anna!
Ni gör ett strålande jobb. 4000 besökare, hur många blir det under 2009. Nu kan vi snart sudda ut hemliga avdelningen i hissen.
Lycka till under 2009!!

5. Don - 09 januari 2009

Kul med genomslaget Ni fått! Ni gör ett fantastiskt jobb, och då tänker jag inte bara på Bloggen utan på vår vardag på jobbet. Vi har dock inte setts ”i såret” på länge, -när ses vi?

En av FaluOrtopederne

guran69 - 09 januari 2009

Häärligt med hejarop! Vi har inte lämnat såret, bloggandet blir ärligt talat mest hemma i soffan. Stanna i såret så korsas våra vägar snart!

/Maria, Anna och Inger

6. Louise (vbg) - 09 januari 2009

Hi hi men vi kan inte räkna längre än till 5 sedan börjar vi om 🙂 Kramiz

7. Erik Risander - 09 januari 2009

Härlig idé detta med en blogg! Blir ju redan sugen på att plugga vidare. Är klar sjuksköterska 16 jan efter att ha pluggat på Karlstad Universitet, kanon utbildning men nu bär det av hem mot Dalarna igen. Sökt till ambulansen i Falun till sommaren.

Kanske vi ses!

/Erik

8. annakempe - 09 januari 2009

Åh Louise ….. underbart! LOL (laugh out loud) eller ROFL (rolling on floor laughing) LMAO (laughing my ass off) ….. som det heter på ungdomsspråk. // Kramiz tillbaka från Anna

9. ingerla - 09 januari 2009

Hallå Erik!
Hör av dig när du kommer hem till ”Dalom” igen! Du är alltid välkommen att hospitera någon dag hos oss. Vi har samarbete med Karlstad Universitet när det gäller specialistutbildning till operationssjuksköterska. / Mvh Inger

10. ingerla - 09 januari 2009

Välkommen tillbaks Lena!
Som du ser händer det mycket spännande saker på C-op, mycket mer än någon av oss haft en aning om eller ens vågat tänka i vår vidaste fantasi, att Bloggen skulle få en sådan uppmärksamhet! Hoppas du har haft en skön ledighet, på måndag efetrmiddag väntar en ny spännande utmaning!
Kram Inger, Anna o Maria

11. Malin Undrar... - 09 januari 2009

Hej! Jag är en färsk sjuksköterska som nu efter att ha sett eran fina film och läst eran blogg blivit väldigt intresserad av operationssjukvård! Vad jag har förstått så ska man hellst ha arbetat ett år som SSK innan man kan söka utbildningen.. Tråkigt! Men om det är brist på op-syrror så borde man kanske komma in ändå. Är det stor brist i Falun? Tror ni att landstinget betalar utbildningen?

Varma hälsningar från Malin

12. Britt-Inger - 11 januari 2009

Hej ni duktiga op.syrror i dalom, vilken bra ide att starta en bloggsida, dessutom har ni gjort ett fantastiskt arbete att skapa en rekryterings bas för op.syrror. Hoppas att många nu blir intresserade av att bli operationsjuksköterska….det är ju en stor brist på oss i dag, men med liknande era insatser kanske vi kan öka på antalet igen!! mvh. Brittis i Stockholm

ingerla - 11 januari 2009

Hej Malin!
Kul, att du tycker vårt yrke verkar spännande och det är det verkligen med!
Titta gärna under fliken utbildning, där har vi skrivit lite om hur man går tillväga för att bli specialistsjuksköterska i operationssjukvård som det så fint heter. Jag tror liksom många med mig att det faktiskt är bra att jobba minst ett år innan man går en vidareutbildning. Man får en helhetssyn som är bra att ha med sig i ”bagaget, för framtida resor”. Tag gärna kontakt med operationsavdelningen på det sjukhus du börjar arbeta på och be att få hospitera en dag. Det kan också vara bra att följa någon av dina patienter till operation om du inte har varit på op under din grundutbildning. Tyvärr, ingår det inte sjuksköterskeutbildningen på alla lärosäten. Lycka till / Inger

13. annakempe - 11 januari 2009

Hej Britt-Inger!
Vi tackar för dina heja-rop! Känns toppen att få uppskattning från våra kollegor runt om i landet. Ger liksom lite team-känsla…. eller hur! Ha det så bra i huvudstaden.
//Kram Anna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: