jump to navigation

Utbildning

Specialistutbildning i Operationssjukvård

För att utbilda sig till operationssjuksköterska måste man först vara grundutbildad sjuksköterska. Den utbildningen finns på flera orter i landet och är en treårig högskoleutbildning.

De flesta lärosäten kräver att man har arbetat som sjuksköterska minst ett år efter grundutdsc_17251bildningen innan man kan påbörja ”Specialistutbildningen i Operationssjukvård”.

Denna specialistutbildning finns på flera högskolor/universitet i landet. Man kan välja att läsa på distans eller på plats. Även längden på utbildningen kan variera. Antingen läser man på full tid, då tar utbildningen ett år. Eller så väljer man att läsa på deltid 75% och 50% tar det självklart längre tid att bli färdig.

Vi i Falun har valt att samarbeta med Karlstad Universitet. Detta innebär att studenterna läser på plats eller distans och på heltid i Karlstad. Utbildningen innehåller både teori och praktik. Fördelningen brukar vara ungefär 15 veckors praktik och 25 veckors teori.

Här i Falun har vi en centraloperation. Det innebär att vi har flera sektioner; ortopedi, kirurgi och gynekologi och att samtliga anställda ska behärska alla områden. Som nyutbildad operationssjuksköterska får man mycket stöd och vägledning innan man är mogen att arbeta självständigt och på obekväma arbetspass. Vi har en härlig arbetsplats med stark teamkänsla.

Här är några röster om utbildningen från våra ny-kläckta kollegor:

Pillan: ”Jag gick på Röda Korsets Högskola i Stockholm och jag är jättenöjd med utbildningen! Allt har känts relevant för min blivande yrkesroll och jag har fått med mig jättemycket ryggsäcken.  Det här är världens roligaste jobb!!”

Tanja: ”När jag kom ut på min första praktik blev jag förskräckt: HUR ska jag någonsin klara av allt detta??! Det finns inte en chans i världen… Blev lite nedstämd – men ju mera tiden gick och ju flera moment jag fick träna på – desto mer självsäker blev jag. Dessutom var/är det mycket roligare än jag trodde! Och idag KAN jag! Är jättemallig över att jag fixat det här – och mig får de dras med nu, här blir jag kvar”   🙂  P.S. Jag gick i Karlstad på distans.

Här är arbetsförmedlingens länk om operationssjuksköterskans yrke: http://www.arbetsformedlingen.se/yrken/YrkesBeskrivning.aspx?iYrkeId=285

************************  **************************

 

Annonser

Kommentarer»

1. Pyret - 05 februari 2009

Allt är ju inte guld & gröna skogar i den här verksamheten även om jobbet är kul! Lönen är kass & underbemanningen gör ju att det kan vara svårt med avlösning på sal för rast osv. Har varit anställd inom den offentliga sektorn som op-ssk men sedan övergått till privata arbetsgivare vilket är mycket bättre än att jobba mer än 100% med dålig lön åt landstinget! Kämpa på för att öka yrkets status!

2. annakempe - 08 februari 2009

Hej Pyret!
Du har rätt i mycket av det du skriver. Hoppas du trivs där du är nu. De flesta av oss har ju inte möjligheten att välja annan arbetsgivare än landstinget. Och just därför är det viktigt att höja vår status, precis som du säger. Vi har ett jätte-viktigt jobb och vi behöver synas mycket mer. Hälsningar Anna

3. elin - 04 januari 2010

Hej!

Jag har en fråga som ni kanske kan besvara, vilka kontroller görs innan ett instrumentgaller tas i bruk?
var finner man op. syrrans arbetsriktlinjer, finner inget på socialstyrelsen 😉

4. ingerla - 12 januari 2010

Hej Elin!
Innan ett instrumentgaller tas i bruk (öppnas inför op) måste du förvissa dig om att, gallret är helt (inga synliga hål någonstans i papperet) att det är rent, att det har steriliserats i autoklav ( färjen på tejp/indikatorremsa har slagit om) och att tiden för garanterad sterilitet inte gått ut (datumet när gallret autoklaverades och hållbarhetsdatum är ok).
Det kan vara svårt att hitta men du kan söka på Socialstyrelsens författning 2008:35. SOSFS:1995:5. I övrigt gäller samma författningar som för leg. sjuksköterska ex SOSFS 1982:763, SOSFS 1995:15, SOSFS:1998:531,SOSFS:1993:17 för att nämna några. Lokala föreskrifter kan förekomma. Hos oss finns befattningsbeskrivning och arbetsbeskrivning för operationssjuksköterskor som alla ska känna till.
Hoppas det var svar på dina frågor! // 🙂 Inger

5. Hanna - 02 mars 2010

Hej

Vet inte riktigt varför men jag har blivit mer och mer blivit intresserad av att gå VUB:en för opsyrra. Men egentligen har jag inte sett så mycket av vad och hur de arbetar, även om jag på´t ungefär vet. Men kan inte någon sammanfatta lite kort vad en sådan gör? Är det bara att förbereda och assistera vid op? Och angående lönen, går man inte upp någonting?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: