jump to navigation

Vi som bloggar

 Hej! Det är jag som är Anna. Jag är operationssjuksköterska här på Centraloperation på Falu lasarett och här har jag arbetat i hela 9 år och förstår inte vart all den tiden tagit vägen….. how time flies! Jag vill med denna blogg väcka uppmärksamhet kring mitt yrke, locka studenter att utbilda sig till operationssjuksköterska och sprida en positiv bild av min arbetsplats. Alla ni som har funderingar kring detta yrke ….. snälla hör av er. Ställ frågor! Väck debatt! Jag ska göra mitt bästa för att bringa klarhet och svara på era kommentarer.  // Anna

dsc_72291Maria & Anna 

 Hej på er! Det är jag som är Maria! Jag har varit opsyrra sedan 1991, Ojoj vad vad fort det har gått och vad roligt det har varit! Jag började min bana på Centraloperation i Uppsala och kom hit till Falun 1996. Jag hoppas att ni är många som blir intresserade och sugna på att läsa mer om oss och vårt spännande jobb! Läs, tyck till och kommentera gärna!!  /Maria

IngerInger

 Hej, Inger det är jag det och jag har jobbat här på C-op sedan 1980. Kan ni tänka er så många år och fortfarande är mitt arbet är lika roligt! Varje dag lär jag mig något nytt som tex att blogga, är det inte otroligt så säg! Sedan tre år tillbaks jobbar jag även 50 % med vårdutveckling och utbildning på vår avdelning, det är jätte-roligt! Välkommen att höra av er, jag delar gärna med mig av den kunskap och erfarenheter jag samlat på mig under mina år som operationssjuksköterska. / Inger

 

annie-w

Hej! Annie 08 08 det är jag, födelsedag 8/8 och uppfödd i Stockholm, riktig 08:a alltså. Fast om man gifter sig med en dalmas så hamnar man ju förr eller senare i Dalarna, så 2003 flyttade vi hit efter ett antal år i en skog i Västmanland. Trivs utmärkt i det vackra Dalarna och med jobbet på den eminenta Central-operationsavdelningen i Falun där det ömsom stormar och ömsom regnar tårtor. Ingen dag är den andra lik! Det perioperativa arbetet har ända sedan jag gick vidareutbildningen i operationssjukvård i Örebro 1997-98 legat mig varmt om hjärtat, så det tycker jag att vi ska skriva mycket om!! // Annie                                                           Annie

Annonser

Kommentarer»

1. Monica Kelvered - 03 december 2008

Hej Maria, Inger och Anna
Har hittat in på er fina hemsida.
Jag arbetar i redaktionen Uppdukat och vill fråga er om någon av er kan tänka er att skriva ett inlägg under temat ”Mitt i vardagen” och någon annan av er under temat ”Min operationsavdelning?
Ni har ju vanan att skriva på er hemsida så då tänkte jag att ni kanske var intresserade. Vi hade ju en artikel från er ang att värva opsjuksköt men detta kunde bli något nytt?
Vad säger ni? Hör av er till Monica.kelvered@fhs.gu.se
eller seorna@seorna.com

2. per malmberg, falu kuriren - 07 januari 2009

Kan någon op-syrra höra av sig till mig.-

Vill gärna göra ett rep på er häftiga framåtanda.

3. Charlotte Olin - 08 januari 2009

Hej!

Roligt att läsa om er! (Kallar ni er Oops-syrran om något går galet?)

Jag vill gärna att Anna hör av sig till mig. Hon har en gång bjudit min man och mig på ljuvliga lussebullar med mandelmassa i. Det var på tidigt 90-tal men min man pratar fortfarande om det…!

/Charlotte

4. Carin Tärestam - 09 januari 2009

Hej Maria, Inger och Anna

Har idag läst om er i Falu Kuriren, vilken glad överraskning!
STORT TACK!!!

Idag har jag undervisning i sjuksköterskeutbildningen termin 1, i EKG-laboration och jag kommer då att tipsa våra studenter om er blogg.
Kommer även att uppmuntra våra studenter i de andra terminerna att följa er vardag på C-Op här i Falun.

Önskar er alla, lycka till i ert fortsatta bloggande.

Kramar
från Carin Tärestam
Adjunkt i medicinsk vetenskap, Högskolan Dalarna

5. Karin Klockar - 09 januari 2009

Hej på er syrror!
Väldigt intressant och roligt att läsa om era arbetsuppgifter och upplevelser. Hade tänkt i min ungdom att bli operationssköterska, men planerna ändrades p g a konstiga regler för skolorna. Är nu 72 år, det är alltså försent med omskolning.
Lycka till och hoppas att ni fortsätter berätta!
/Karin

6. annakempe - 09 januari 2009

Härligt Karin!
Tack för ditt inlägg. Du är ett strålande bevis på att detta med bloggande inte bara är för ungdomar utan att det gäller att ha ett ungdomligt sinne och ett intresse av att hänga med.
Vi lovar att fortsätta berätta.
// Anna

7. Marita Eriksson - 09 januari 2009

hej alla goa op-syrror.
sitter här i Trondheim och får hemlängtan när jag läser om ert bloggande och C-op. Gud vad ni är kreativa. Puss och kramfrån Marita

guran69 - 09 januari 2009

Oj vad är roligt att få kontakt med er alla som skriver kommentarer på våra inlägg!! Det är ju världens roligaste jobb, och det är härligt att få berätta om det på bloggen! / Maria

8. ingerla - 09 januari 2009

Hej Marita!
Jätte-kul att du följer vår blogg från Norge! Hoppas du har det bra!
Vi saknar dig på C-op! Men, ibland är det faktiskt nödvändigt att se sig om lite, för att inse hur bra vi har det på C-op i Falun! När jag var på ”turne” för ett par år sedan, insåg jag ganska snabbt hur mycket jag längtade hem till ”fam.C-op” i Falun./Kram Inger

ingerla - 10 januari 2009

Hej Karin!
Kul att du uppmärksammat vår Blogg, och superbra att du delger studenterna! Skall försöka få våra T6 studenter som slutar kommande vecka, att skriva något på Bloggen om hur dom upplevt 5 valbara veckor hos oss. Tyvärr, för deras del har det ju varit många röda dagar i denna praktikperiod, men jag hoppas ändå att dom fått en inblick i vårt yrke, som ger mersmak för framtiden!
Hoppas, på fortsatt gott samarbete med dig och övriga kollegor på Högskolan Dalarna 2009! / Inger

9. MedTechbloggen » Blog Archive » Opsyrran - bloggkollega - 13 januari 2009

[…] har hittat ytterligare en trevlig och intressant blogg, Opsyrran. Det är tre opssk som bloggar om sin vardag på Falu lasarett. Jag blir lite nostalgisk och tänker Zamba; för […]

10. Ingrid - 13 januari 2009

Kul att få vidga sina vyer lite mer.Vi har ju börjat samarbeta mer och mer över yrkeskategorierna.Lycka till med fortsatta bloggandet. Hälsar vi på Röntgen

11. Lisa - 03 februari 2009

Hej blivande opsyrra här! Va kul initiativ! Tänk om det kunde bli en i alla fall smärre tillströmning till opsyrre vuben som efter att Branmorskorna gått på tv 😀 Vi är 9st här uppe i Umeå som går vuben detta år och vi stortrivs!

Ps Jag gillar rymdhjälmen eller vad den huvudbonaden kallas 😀

12. kattis - 03 februari 2009

Hej!

Katarina heter jag och jag är DALKULLA (i själ och hjärta). Mjo det är faktiskt sant fast jag flyttade när jag var tre och har således tyvärr inte anammat Sveriges finaste dialekt. Nu har jag ingen alls. Anyhoo!

Jag läser sista terminen till sjuksköterska i Borås. Har under praktiken fått vara två dagar på operation och tyckte det var jättespännande! Men så har jag ställt mig frågan om det verkligen ÄR så spännande när man assisterar sin trettielfte höftprotes? Och är det så lockande att ha som heltidssysselsättning när det känns som man arbetar i ett akvarium? (så var det i alla fall i Alingsås).

För övrigt arbetar min gudfar på Falu lasarett. Känner ni igen det? Min far har också arbetat där. Fast vi flyttade -83. Jädrar vilket långt inlägg.

13. Monkan - 18 mars 2009

hej! Min klasskamrat fann Er blog goch jag blev som frälst- orecis vad jag behöver läsa när studierna är kämpiga!
Har snart läst halva ssk utb och är redan fast bestämd att läsa vidare antingen till Op ssk…lr nåt akut. Vi får se;)
kika in på min blogg om Ni har lust
Ha det toppen!

ingerla - 19 mars 2009

Hej Monkan!
Ge inte upp! Jag känner precis igen mig hur det var 2004, när jag skrev min C-uppsatts. Ibland ville man bara gråta, vilket jag också gjorde vid något tillfälle. Man, undrade vad man höll på med egentligen, dag ut och dag in, helg som vardag tom semester-dagar fick man offra för först hitta och sedan traggla sig igenom möjliga och omöjliga engelska artiklar! Till slut är man klar, omåttligt stolt att man lyckats, fast helt slut och man lovar sig själv och sin omgivning att ALDRIG mer göra om något liknande!
Nu har det gått 5 år sedan dess och jag vet inte om du tittat bakåt i våra blogginlägg, där har jag till min egen häpnad berättat för alla, att jag tillsammans med min kollega nu skall skriva en D-uppsats! Så, nu är det bara att kämpa på, vi kommer att fixa det, både du och jag! Faktiskt så är det så, fast man inte tror det när det känns som tyngst, att man har stor nytta av sitt uppsatsarbete i sitt yrke som sjuksköterska! Ha det, vi hörs // Inger Ps, Kul, Kul att du hittat vår blogg, tippsa gärna fler!

14. Johanna Åberg - 28 april 2009

Hej!
Tack för en jättefin och informationsrik sida!

Jag har starka planer på att vidareutbilda mig till operationssjuksköterska. Det verkar vara ett fantastiskt spännande jobb!!!

Jag har endast varit med på 2 operationer under ssk-utbildningen, men det väckte mitt intresse…Jag har tänkt mig att be om att få hospitera på op för att se om det verkligen är det som jag vill göra.

Hur som helst så har jag en fråga ang arbetstider. Vilka arbetstider har ni? Hur ser schemat ut?

Tacksam för svar! Ha det så bra!

Mvh, Johanna

guran69 - 28 april 2009

Hej Johanna!
Vad roligt att du är sugen på att bli operationssjuksköterska!
Här i Falun har vi ett sk önskeschema. Vi lägger in de turer vi själva önskar och sedan får vi jämka med varandra. Det behövs mest personal på dagtid och då jobbar vi 07.30-1630, det finns också ett fåtal turer som slutar 15.00 och 16.00. Annars har vi kvällsturer som är 11.00-19.30, 12.30-21.00, 16.00-21.30 med beredskap. Vi har också ett nattlag 20.45-07.15, och om vi börjar kl 07.00 slutar vi 14.00. Den första tiden efter utbildningen arbetar man dagtid för att skolas in. Hoppas att du har fått svar på din fråga!

/Maria

15. Johanna Åberg - 01 maj 2009

Hej Maria!
Tack för ditt svar!
Kan du ge ett exempel på hur en eller två arbetsveckor ser ut. Jobbar du t ex mån-fre ena veckan och ett par vardagar+helgen den andra veckan? Hur ofta gör man dagturer resp kvällsturer? På många arbetsplatser jobbar man ju kväll-dag-kväll-dag…ja du vet…Är det så på op också?
Ha det så gott!

Mvh, Johanna

16. Karin - 03 maj 2009

Hej och tack för en superhärlig blogg!
Karin heter jag och jobbar som ssk i Karlstad.
Jag är intresserad av att vidareutbilda mig men är inte riktigt säker på inom vad. Funderar på op, anestesi eller iva. Det finns mycket att välja mellan. Har dock hört en del fördomar ang att vara op-syrra, att man ej skulle vara speciellt självständig utan mer vara läkarnas assistent… Vad har ni att säga om detta och har ni några fler intressanta argument som skulle kunna hjälpa mig i mitt val?
Tack på förhand!

guran69 - 04 maj 2009

Hej igen!
Du kan lägga schemat så som du skriver om. Det ät helt individuellt hur många kvällsturer el dagturer du gör eftersom vi har önskeschema. Det flesta turer vi önskar får vi och ibland får man medla.

/Maria

17. ingerla - 04 maj 2009

Hej Karin!
Gjorde ni inte några ”fältstudier” på akutenheterna i din grundutbildning?
Tyvärr, är det så att många sjuksköterskor under de senaste åren kunnat ta sin examen utan att ens satt sin fot på en operationsavdelning!
Då vågar man självklart inte kosta på sig en vidareutbildning inom op eller anestesi. Jag skulle rekommendera dig i nuläget att kontakta op i Karlstad och be att få följa med någon av ”dina” patienter som skall operaeras. Då får du en inblick i verksamheten och möjlighet att se teamarbetet och ställa frågor till både op och anestesisjuksköterskan. Om, du sedan tycker det verkar intressant kan du säkert få hospiterea en dag om du kontaktar chefen el vårdutvecklare (jag vet inte riktigt hur organisationen ser ut i Karlstad). Att som operationssjuksköterska vara ”läkarens assistent” vill jag påstå, är ett uttryck som hänger kvar sen operationsassistentutbildningens tid på 1970 – 80 talet. Karlstad är en av de orter i landet dom har specialistutbildning till operationssjuksköterska, tveka inte kontakta universitetet för mer information! Operationssjuksköterska är ett fantastiskt yrke!!! LYCKA TILL!
Inger

18. Åsa - 11 maj 2009

Hej!
Måste bara berömma er blogg… Har jobbat som op.ssk sen 1991… (Är kursare med Maria för den delen.)
Läser just nu till vårdlärare och trivs med det. Men er blogg gör att jag önskar att jag fick ”stå i såret” igen……

Ha det bra och jag kommer att fortsätta att läsa er blogg!!!

MVH Åsa

guran69 - 11 maj 2009

Hej Åsa!

Vad roligt att höra av Dig! Det har ju gått några år men efter några sekunder trillade poletten ned! Lycka till med utbildningen och ha det bra!

/Maria

19. Linda -"blivande sjuksköterskestudent?" - 26 maj 2009

Hej! Vilken rolig blogg:)
Jag har en lite speciell fråga kanske..jag skulle gärna vilja utbilda mig till op-sjuksköterska men det är ett problem som jag oroar mig lite för; jag har nämligen ganska känsliga händer och brukar ibland få eksem/utslag på mina händer…jag funderar på om det kommer innebära problem med den handhygien som krävs och användning av mkt gummihandskar osv..Har ni någon erfarenhet eller teori om detta så vore jag jättetacksam för ett svar/råd… Jag ska isådana fall börja läsa till sjuksköterska till hösten och tycker det skulle vara fruktansvärt tråkigt om jag lägger ner fyra år av mitt liv och sen inte klarar av att arbeta med det jag utbildat mig till …

20. annakempe - 26 maj 2009

Hej Linda!
Så kul att du har hittat till vår blogg …. vi vill gärna inspirera just din åldersgrupp till att utbilda sig till vårt fantastiska yrke.
Nu till din fråga angående dina eksem. På alla op-avdelningar finns det latexfria handskar. Vad tror du om det? Även handskar som kallas ”sensible” för personer med känsliga händer … kanske något för dig. MEN, jag kan ingenting lova … operationssjukvård innebär mycket handtvätt och många timmar varje dag med handskar på händerna, jag skulle ljuga om jag sade något annat. Kanske kan du be att få hospitera på någon op-avdelning i din stad? Och känna efter?
Jag skickar din fråga vidare ut i cyber-space …… hallååå … har någon ett bra svar på Lindas fråga??!!
Önskar dig lycka till och jag hoppas att vi kan bli kollegor i framtiden. // Hälsningar Anna

21. ingerla - 31 maj 2009

Hej Linda!
Jag måste berätta att jag också är känslig och har problem med allergi. Trotts det har jag lyckats finna lösningar genom åren, för att klara av mitt jobb. Jag tvättar mig med tvål och vatten samt spritar händerna med Sterilium, det fungerar utmärkt! Jag använder sedan ALLTID sterila plasthandskar innuti mina operationshandskar. Dessutom har jag engångspapperskläder när jag arbetar. Jag tror att du också törs sattsa på att bli sjuksköterska, men det måste du som sagt själv avgöra! Jag blev inkallad till skolläkaren 2 ggn första terminen på op-ass utbildningen, han frågade om jag verkligen skulle gå den utbildn.? JAAA, det ska jag svarade jag bestämt båda gångerna! Annas förslag att hospitera på operationsavdelning är en utmärkt idé, innan du söker VUB i opsjukvård tycker jag. // Mvh Inger

22. Elisabeth - 03 juni 2009

Hejsan ni coola syrror som bloggar!
Ville bara hälsa att jag råkade snubbla över eran blogg häromdagen och sen dess har jag fastnat. Brukar titta in här minst en gång om dagen för att se om det har hänt något nytt i op-världen!
Jag håller på att plugga till sjuksyrra och inspireras verkligen av er blogg. Ni skriver roligt, intressant och det känns faktiskt som om ni har världens roligaste yrke!

Om det inte gör något så länkar jag vidare till eran blogg för att kunna sprida den vidare!
Fortsätt inspirera! 😀

23. annak - 03 juni 2009

Hej Elisabeth!
Så bra att du är ostadig på benen och snubblar …pladask ….rätt in på vår blogg … hi hi. Du är så välkommen, och varsågod att länka vidare. Ju fler desto roligare, eller hur?! Titta in här så ofta du vill … inom op-världen händer det nya grejer hela tiden, det är det som är så inspirerande må du tro. Vi önskar dig lycka till med dina studier. Du får ett spännande yrke med hela världen som arbetsfält. // Hälsningar Anna 🙂

24. Linda - 06 juni 2009

Tack för era svar… det låter ju inte helt kört för mig..ska nog ge det hela en chans..:) i nödfall finns det ju andra områden som en inte kräver lika mycket handtvätt som inte heller verkar helt ointressanta.. Tack igen!

25. Robin - 13 juli 2009

Riktigt fin blogg! Bloggar själv, fast om hur det är att plugga till sjuksköterska 🙂 Kul att se att det finns bloggar om sjuksköterskeyrket, väldigt inspirerande!

26. annak - 14 juli 2009

Hej Robin!
Roligt att du gillar vår blogg. En blogg om hur det är att vara sjuksköterske-student … det är en bra idé! Lycka till med den! Har du förresten klickat på ”vår film” här på bloggen? Den filmen är gjord för att inspirera och locka fler sjuksköterskor till just vår specialitet operationssjukvård …. se den! Så kanske du ansluter dig till vår skara så småningom 🙂 // Glad sommar Anna

27. L - 01 september 2009

Kan man maila till någon av er?

28. annak - 01 september 2009

Hej L!
Självklart kan du det. Jag hör av mig till dig. Hälsningar Anna

29. anna boden - 15 februari 2010

Hej!

Jag är snart färdig sjuksköterska och skulle gärna vilja bli opsyrra! Det jag undar är över om man verkligen måste stå upp hela dagen eller finns det möjluighet att sitta i kortare etapper om man ex sterilklär en stol? Har problem med knät så det skulle bli för jobbigt att stå hela dagarna. Är det fel av mig att välja den banan tror ni m mina knäproblem eller går det att finna lösningar m ex en stol ?

Tack på förhand! Anna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: